Resultat Årets bild 2016

2016 års ”Årets bild” är nu genomförd och avslutad. Skara fotoklubb har gjort bedömningen och resultatet redovisades på klubbmötet 26 april. Digital bild, färg eller svartvitt var som vanligt enda tävlingsklassen. 14 deltagande fotografer hade lämnat in 42 bilder totalt. De 10 främst placerade redovisas här medan alla övriga bilder kom på delad 11:e plats. Utlåtandet från juryn var:

Nu har vi  kollat på era bilder  ”Årets bild” och tackar för ett trevligt uppdrag!
Såhär har det gått till. I Skara FK träffas vi varje måndag och de senaste två måndagarna har vi tittat på era bilder. Första gången bara för att känna lite på materialet. Andra gången tog vi fram de i våra ögon 10 bästa bilderna utan inbördes ordning, därefter gick uppdraget att rangordna bilderna till två personer i klubben, Göran Hellgren och Staffan Jönsson.

1 Nils-Gunnar Olsson – Skäggmes
En fantastiskt lyckad bild tyckte vi alla. Denna skygga och ovanliga fågel har fångats i  en naturlig och lite dramatisk vintermiljö. Den lugna och harmoniska färgskalan är super!

2 Rolf Linder – Barrskogens ljus
Bilden har fått en förförande titel, men linneablomman är oskuldsfullt tilltalande i sig. De bakomliggande ljusreflexerna skapade ivrig diskussion. Några fann dom störande, andra ansåg att just reflexerna gav liv i bilden.

3 Göran Ek – Kvällning
En bild som fann stöd hos de flesta av jurydeltagarna. Den är tagen i rätt ögonblick när den stämningsskapande nedgående solen lyser genom stugans fönster.

4 Rolf Linder – Ljusglimt (A näver ending story)
Ett vaket och känsligt öga har fallit för ljusglimten som skönt belyser och tränger igenom en remsa björknäver. Det har blivit en formskön och tilltalande bild.

5 Mikael Westman – Lookalike
Också en bild som man kan stanna upp inför och fundera. De tre kvinnorna är en grupp med något gemensamt, något som binder dom samman. Kvinnan på tavlan är från 30-talet  gissar vi men ändå  känns det som systerskap mellan dem.

6 Christer Mårtensson – Vilket språk?
En bild som vi vi stannade upp inför och funderade kring. Det är något ödsligt över den vilket förstärks av mannens placering på soffan. Han sitter för sig själv och iakttar något som sker snett framför honom. Vad kan det vara?

7 Nils-Gunnar Olsson – Sparvuggla
En rovfågel som sitter på en pytteliten grantopp utan att den sviktar och ger efter. Kan det bero på att sparvugglor lär väga mellan 47 och 70 gram? Ett naturligt och fint porträtt mot lugn bakgrund.

8 Göran Ek – Morgongymnastik
Ett fint fångat ögonblick där det mesta stämmer, komposition, exponering, färger. Märkligt och fräckt med himlens reflektioner i vattnet som flytande färgklumpar.

9 Benny Karlsson – Annas hummingbird
Den exotiska fågeln är ju en färgprakt i sig själv och i sin teckning. Vi har dock lite svårt för bakgrunden som är tom och livlös, som vi ser det.

10 Susanne Emanuelsson – Tjurpannan
En bild med smak av västkust. Fina speglingar. Solen börjar dala och vi vandrar in i bilden mot det lilla huset och människorna bland stenarna i bakgrunden