Dalslandsmästerskapet 2015

”Dalslandsmästerskapet i foto 2015″ är nu avgjord vilket är en av de fyra aktiviteter som fotoklubbarna i Dals Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål årligen arrangerar. Detta år var det Mellerud som var tävlingsansvarig. Redovisningen gjordes i Melleruds FKs klubblokal 15 november och jury var denna gång Gotlands fotoklubb. Det tävlades i endast en klass “Digital bild, färg eller svartvitt”. Det var sammanlagt 82 bilder som lämnats in och deltagande fotografer hade möjlighet att lämna in 3 bilder var. Juryns kommentarer till bilderna:

1. Väntar på vagnen, Christer Mårtensson Melleruds FK. Denna minimalistiska men innehållsrika bild blev till sist vår självklara etta! Mannens uppgivna uttryck och “korsordet” på väggen som vi inte kan låta bli att försöka lösa. Till synes enkel och kanske en ögonblicksbild som lika gärna kan vara noggrant planerad och iscensatt! Grattis till en spännande bild, som väcker nyfikenhet, och till förstaplatsen!!
  2. MIN mamma, Anders Klevermark, Åmåls FK. Spontan bild som omedelbart tilltalar oss. Barnets häpna uttryck när han kikar under kjolen är helt fantastiskt! Vi kan inte låta bli att undra vad han ser! Humor och värme i lyckad förening! Grattis till andraplatsen!
  3. Smeden, Åke Sundelin Åmåls FK. Härligt uttrycksfullt porträtt. De återhållsamma färgerna passar och förstärker känslan i bilden. Vad smider han för planer? Outgrundlig blick som både är fjärrskådande och närvarande. Är han verklig eller är det en seriefigur? Vi tror att denne man har blivit fotograferad förr…Gratulerar till tredjeplatsen.
  4. Samtal, Lasse Larsson Färgelanda FK. En uttrycksfull bild som visar ett till synes engagerande samtal, där de båda männen tycks helt omedvetna om fotografen. En ögonblicksbild som gör sig mycket bra i svartvitt.
  5. Bröllop, Ernst Knutsen Färgelanda FK.Supercharmig bild! Pojken är helt i sin egen värld och tycks totalt omedveten om stundens allvar. Vilken befrielse! Sköna färger, spännande kontraster och skärpan på rätta stället!
  6. Vitsippans undre värld, Rolf Linder Melleruds FK. Vi tror, att fotografen försökte fånga ljuset och är inte säkra på att “hen” såg spindeln innan bilden kom på skärmen. Spännande lek med ljus och kontraster i en bild som många av oss kravlat på marken för att försöka fånga! Bilden visar vad foto handlar om för många av oss: att fånga ljuset!!
  7. Morgonfärd, Alf Lindberg Färgelanda FK. Levande bild med fantastiskt ljus. Dimman bidrar till att ge bilden en hemlighetsfull stämning. En bild som vinner i längden – den var inte med på vår topp-tio från början!
  8. Hägerting, Benny Karlsson Melleruds FK.Grafisk och rolig bild där formatet gav upphov till diskussion! “Är den inte för långsmal?” Vi försökte beskära bilden i högerkant men upptäckte att den nog gör sig bäst i det format den har. Fina kontraster, skärpa och detaljer.
  9. Aften i Horsens, Karl Wigh Åmåls FK. Tekniskt bra och innehållsrik bild som innehåller det mesta av det man kan finna i en stadsmiljö; människor, byggnader och plats för aktiviteter och möten. Färgåtergivningen är tilltalande och fotografen har varit föredömligt återhållsam (lagom om man så vill!) med reglagen! OBS Bilden inte godkänd för publicering av fotografen!
  10. Stolen i kyrktornet, Eva Bagge Johansson Färgelanda FK. Minimalistisk bild som känns harmonisk. Spännande möte mellan linjerna i brädgolvet och väggens rutmönster. Vi ställer oss dock en fråga i förfäran: “Är det verkligen persienner i fönstret!!” Svårexponerad bild där fotografen lyckats väl.