Dalslandsmästerskapet 2020

Så här har Åmåls tävlingsledare Göran Karlsson skrivit om tävlingen:

Så har då fototävlingen DM i FOTO 2020 mellan klubbarna i Dalsland avgjorts. Det kom in närmare 120 bilder till de två klasserna vilket vi anser vara mycket bra. Stort tack till alla ni som skickade in bilder. Bankeryds FK som var jury hade ingen lätt uppgift speciellt i dessa corona-tider. Man löste det genom att först gå igenom bilderna var för sig och sedan via telefon och Skype komma till ett resultat. Det var många väldigt bra bilder juryn skulle bedöma men man var tvungen att välja ut åtta i varje klass. Etta, tvåa, trea samt fem bilder på delad plats fyra. Dessa vinnande bilder kan ni se här på hemsidan. Om man roar sig med att titta på vilken klubb som lyckats bäst så blir det Melleruds FK följd av Åmål, Ed och Färgelanda. Några fotografer har lyckats få med flera bilder bland vinnarna.

Vi kan också nämna något om hur bilderna presenterades för juryn. Bilderna hade ett nummer och en titel och de var blandade huller om buller. Man visste heller inte hur många fotografer som skickat in bilder. Juryn hade alltså ingen möjlighet att påverkas av att man såg att några bilder var från samma fotograf. Detta har vi märkt när vi själva är jury och förstår via bildtiteln att bilder vi diskuterar kring är från samma fotograf. Känns alltid bättre att inte veta mer än bildens titel.

Pga det rådande läget så kunde vi inte ha någon gemensam presentation av resultatet men det är inte mycket att göra åt. Priser och diplom kommer att skickas ut till klubbarna så fort de är klara. Förhoppningsvis så blir 2021 års tävling mellan Dalslandsklubbarna mera normal. Vi håller tummarna och gratulerar naturligtvis vinnande fotografer.

Fritt tema

Juryns motivering (i bildnummerordning)

 1. Denna bild fångade vår uppmärksamhet tidigt i bedömningen. Bilden klättrade succesivt uppåt allteftersom vi fastställde resultatlistan. Ett fantastiskt fint ljus där vitsippans skira kronblad och ”ludna” stam framträder. Blomman är väl placerad i bildutsnittet. Bakgrundens oskarpa vertikala linjer i grönt och grått/vitt skapar balans. En väl utförd konstnärlig bild att hänga på väggen. Grattis till en fin vinnarbild.
 2. Intensiv ögonkontakt där råbocken iakttar fotografen nyfiket – det skapar kontakt. En behaglig färgskala med en enhetlig miljö. Väl avvägt skärpadjup och detaljer som blänket i djurets nos fångar betraktarens uppmärksamhet. Motivet är farligt nära bildens mitt, en lite annorlunda beskärning kanske skapar mera dynamik i bilden.
 3. En bild med verklig känsla, vi kan nästan höra saxen. Röken och det blå ljuset ger stämning. Svärtan och blänket i saxofonen fångar betraktarens uppmärksamhet. Att bilden inte är helt skarp är ingen nackdel i denna bild, det bidrar till känslan.
 4. En ”ren” bild med en bakgrund som koncentrerar betraktarens blick till huvudmotivet. Mycket fin skärpa. Att man ser rörelse i de skira vingarna skapar liv i bilden.
 5. En fin artbild i röd och enhetlig färgskala. Grenen bryter av med sin diagonal. Skärpan/skärpedjup är 100 %. Bilden känns dock lite avlång, vi föreslår att fotografen beskär bilden i ovankant.
 6. Middagen är serverad. En bild med vardagsdramatik. Skärpan sitter perfekt. Ugglans gula ögon lyser intensivt mot betraktaren. Ugglan rätt placerad i bildutsnittet mot den lugna bakgrunden.
 7. Fin bilduppbyggnad med förgrund, den svängda strandremsan, fyren och horisonten är väl placerade. Fotografen har visat omsorg och fin teknik att få det släta vattnet och en fint tecknad himmel att framträda. Bilden har en behaglig färgton och att fyren reflekteras i vattnet får betraktaren att stanna vid bilden.
 8. Ytterligare en fågelbild med perfekt skärpa. Skärpedjupet är väl avpassat så att för och bakgrund inte tar uppmärksamhet från motivet. Den enhetliga bakgrunden kontrasterar och lyfter fram motivet.

Tema Dalsland

Juryns motivering (i bildnummerordning)

 1. En somrig bild av ett soligt Dalsland. Förväntansfulla människor på utflykt. Välexponerad och med fin skärpa. De många detaljer som finns att upptäcka gör att betraktaren stannar upp vid bilden, utan att den känns för rörig. Personerna på strandkanten på höger sida spelar en viktig roll för att ge bilden balans. Detta är en bild för en turistbroschyr över Dalsland. Grattis till en fin vinnarbild!
 2. Det fina ljuset skapar spänning i bilden, att kunna glida fram precis ovanför vattenytan i Dalslands vackra sjösystem. Bilduppbyggnaden med 1:a kanoten rätt placerad, skärpa och oskärpa skapar ett djup i bilden. Att bilden utesluter en blå himmel bidrar till bildens ”täthet”. Fint exponerad.
 3. En fin stämningsfull bild med en tonskala som gör nästan att himmel och hav smälter ihop. Speglingen i det klara vattnet och stenarna i bildens förgrund bildar en diagonal för blicken att följa. Möjligen är horisonten farligt nära bildens mitt.
 4. Klassisk landskapsbild med detaljer i förgrunden ända till diset i fjärran. En varm kvällsbild av Dalsland med stora skogar och sjösystem. Det är inte svårt förstå mannen på bilden som dröjer sig kvar i skymningsljuset.
 5. Med sin blå färgton lyckas fotografen förmedla kylan. (Trots att bilden är tagen mitt på dagen.) Skärpan och bildutsnittet är fint. Är man riktigt petig ser man att horisontlinjen inte är helt rak. Det är lätt justerat i bildbehandlingen.
 6. Stilla och vackert ljus i den blå timmen. Dalsland lägger sig till kvällsro. En landskapsbild där den lilla båten i siluett är rätt placerad och fäster betraktarens öga till bilden.
 7. En utmärkt bild på en riktig urskog. Svampar i fokus på bildens högra sida samt den branta sluttningen leder betraktarens blick tillbaka till vattnet som blivit mjukt avbildat. Bilden har ett fint djup med många detaljer att upptäcka. Skärpan är ”right on”.
 8. Den sista isen ger till slut vika för den kommande våren. Klassisk naturbild med för-, mellan- och bakgrund. Behaglig färgton och skärpa. Fin djup i bilden. Vi störs av de utskjutande grenarna (som är i ofokus) i bildens vänstra sida. Det hade undvikits om fotografen tagit ett par steg till höger.

 

This function has been disabled for Melleruds fotoklubb.