Ugglor i mossen

2020 har varit ett år som alla lär minnas och tyvärr inte som ett bra år. För mig har året dock varit ett av de bästa fotografiskt sätt! Utöver många nya arter på bild och drömkamera så har det varit ett riktigt uggleår. Det började redan i januari med första ugglan för att sedan fortsätta resten av våren och in i försommaren och delvis in på sommaren. Nu i november kom ugglorna åter på bild, denna gång med en hökuggla igen.

Jag älskar ugglor, det måste vara de roligaste fåglarna att fota. De bryr sig sällan om att du är där, vilket gör att du enkelt kan komma nära och det kan ge dig fantastiskt bra bilder. I Sverige har vi totalt 10 arter av uggla (Kattuggla, Slaguggla, Hökuggla, Sparvuggla, Lappuggla, Pärluggla, Jorduggla, Hornuggla, Fjälluggla och Berguv. Tornugglan räknar jag inte med då den inte längre finns och häckar i Sverige, endast som mycket sällsynt gäst). Jag har hittills under 2020 fotograferat 7 av dem. De jag har fotograferat är Kattuggla, Hornuggla, Hökuggla, Sparvuggla, Lappuggla, Berguv och Pärluggla. Om jag kan lyckas innan årsskiftet att få åtminstone två till (Jorduggla och Slaguggla) så skulle det bli det perfekta uggleåret. 

Det finns stora förhoppningar om att vintern 2020 och vår/vintern 2021 kan bli lika bra uggletider då vi har ett riktigt bra gnagar år i år. 

Ugglor är några av mina absoluta favoritfåglar att fota och jag hoppas på många fler fantastiska möten med dem! 

Ha dä!

Text och bild © Andreas Persson

This function has been disabled for Melleruds fotoklubb.