Ett äventyr!

Äntligen har jag då haft mitt stora fotoäventyr (hoppas dock på fler under året)! Jag hade längtat länge efter detta och på kvällen mot den 13/2 drog jag och min kompis iväg. Perfekt kallt och fint väder utlovades och vi var taggade till max! 

Vad var det som då stod på tapeten? Jo något av det häftigaste och roligaste att fota… KUNGSÖRNEN!
Japp, en stund före midnatt var vi iordning i örngömslet, långt ute i skogen, på den lilla mossen. Det var kallt, -16 grader och helt tyst. Vi gjorde oss till rätta, tog fram sakerna för att tidigt på morgonen kunna sätta på kamerorna på våra gimbalhuvuden och sticka ut dem ur fotogluggarna. Men först gällde det att få igång värmarna så vi kunde vila några timmar innan det ljusnade utan att frysa ihjäl. 

Vi hade stora förhoppningar om att få åtminstone duvhök men även kungsörn då de varit flitigt på åteln under veckan. Det blev morgon, kallt och vackert väder! Kristall klar luft. Det första som kom var nötskrikorna, många var det och en del småfåglar på småfågelmatningen framför gömslet. Nötskrikorna gav oss många vackra bilder i de första solstrålarna. Det riktigt syntes hur kallt det var utanför med rimfrosten på sittpinnarna.

Men helt plötsligt hör vi alla nötskrikor skriker till och försvinner! Nu visste vi att rovfågel var på G. Mycket riktigt… där satt den… på åteln! Duvhökshanen i det vackraste morgonljuset med sina orangea ögon lysande i morgonen. Men ingen kung än. 

Vi hade förhoppningen att kungen skulle dyka upp efter lunch, då den oftast under veckan hade kommit på eftermiddagen. Men vi har tur, för redan vid 10-tiden kommer den, helt tyst och sätter sig perfekt på åteln! Det är en otroligt vacker ung örn! Kamerorna smattrar, dock inte min då jag hade elektronisk slutare för att få 20 bilder per sekund. Många vackra bilder får vi! Att det var en ung örn märktes tydligt då den gav oss goa skratt bl.a. genom att andra gången den kom totalt misslyckas med landningen och blev en kort stund hängande upp och ner i två klor på grenen! 

Den blev dock inte långvarig då den plötsligt blir bortskrämd av en annan vuxen duvhökshane som kommer och sätter sig. 

Vi var väldigt nöjda redan, men vid 13.30 tiden så händer en otrolig upplevelse framför oss! Min kompis får se räven, Micke, komma framför gömslet. Nu går kamerorna hårt igen för att få fina bilder i motljuset på Micke, när plötsligt min kompis viskar att ”nu kommer kungen!”! Jag trodde först han skojade men plötsligt så kommer den unga kungsörnen igen och anfaller Micke med fullt luftanfall! WOW!! Vi låter kamerorna gå på högsta fart och följer Micke när Örnie jagar efter! Oturligt nog hade jag valt fel AF-situation på kameran och körde AV läge så det var svårt att hålla fokus på örnie hela tiden och få snabba slutartider, men några goa rutor blev det! 

Kort och gott blev det en fantastisk dag i örnmarker! Längtar nu redan till nästa säsong! 

Ha d!

Text och bild: © Andreas Persson

This function has been disabled for Melleruds fotoklubb.