Fjällen

Äntligen! Har drömt i många år om att få åka upp till fjällen och fota fjällfåglar och nu blev det verklighet. Jag och min kompis packade sakerna och åkte upp en fredag eftermiddag till Härjedalen och Flatruet (Sveriges högst belägna riksväg, 968 m.ö.h.) sista helgen i maj.  

Detta är mitt första besök i fjällen och vyerna var slående vackra med snöklädda fjäll runt om! Flatruet är en kalfjällsplatå omgiven av de högsta fjällen i väster, Helagsfjällen som är över 1700m höga och Ljungdalsfjällen i norr. Flatruet sträcker sig mellan Funäsdalen i söder och Ljungdalen i norr.

Vi ser mer och mer skogshöns längs med vägen på kvällen (mest tjäderhönor) och nästan uppe på kalfjället hade vi en tjäderhöna, ovanligt högt upp tyckte vi. Äkta fältharar såg vi flera också. 

Jag och min kompis hade ett mål på resan, att fota sjungande blåhake på fjällheden.

Vi anländer till vår parkeringsplats (där vi ska fota blåhake) vid 12-tiden på natten. Vi lyssnar och tycker oss höra något sjunga, men vi tar först några timmars vila i bilen innan kamerorna tas fram. Vid 03.00 vaknar vi till. Det blåser lite och är allmänt rätt kallt ute, runt 0 grader men känns som minus 5 i vinden, men solen går upp snart och ljuset är riktigt bra här uppe. Så fort solen går över fjälltopparna så känner vi värmen. Det bästa här denna tiden är ljuset, du har det finaste ljuset när normala människor sover. 

Tar ut kamerorna och går ner för att göra oss iordning när vi ser den första fågeln och det är en jorduggla (dock blev det inga bilder denna resa på jordugglan). Vi sätter oss till rätta bland enrissnåren och där, helt perfekt i solens första ljus sätter sig blåhaken och sjunger för oss på några meters håll! Vi tar nog flera hundra bilder, men är väldigt nöjda med att ha fått denna såpass tidigt, i soluppgången.

Vi kunde aldrig ha fått ett bättre väder (så bra väder att vi mitt på dagen inte ens kunde fotografera då det var för mycket värmedaller). 

Nu fokuserar vi på alla andra arter (som min kompis sett och fotat förr, men som många är nya för mig). 

Kort och gott en underbar helg med 8 nya kryss (nya arter) och över 2100 bilder och riktigt bra sällskap! 

Vi avslutar vår fjälltur med att stanna till vid Fulufjällets nationalpark, tittar på Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär samt fotar lavskrikorna. Underbara fåglar 🙂

Fåglar vi såg på resan (för mig nya kryss *):
Ängspiplärka, Dalripa*, Fjällripa*, Jaktfalk*, Lappsparv*, Blåhake*, Smalnäbbad simsnäppa*, Fjällabb*, Lavskrika*, Större strandpipare, Brushane, Rödbena, Grönbena, Tjäder, Orre, Fjällvråk, Jorduggla, Smålom, Tranor, Ljungpipare, Vigg, kärrsnäppa, enkelbeckasin m.fl. 

Glöm inte att besöka min portfolio: https://andreasperssonsfoto.fotosidan.se/portfolios.htm 

Text & Foto © Andreas Persson 

This function has been disabled for Melleruds fotoklubb.