Bitar, sparvisar och rubiner

Senaste månaden har jag fotat mycket (som vanligt och som vanligt fåglar). Det har blivit som rubriken säger har de blivit bitar, sparvisar och rubiner 😉 

Hösten med oktober och november har bjudit på många fåglar och många bra bilder. 

Först är det tallbitarna som kommit neråt igen i jakten på bär och bär har funnits i överflöd detta år. Tallbiten är även kallad dumsnut i folkmun då den är extremt orädd för människor. De är alltså väldigt tacksamma att fotografera. 

Jag hittade tallbitar lite här och lite där och fick flera riktigt härliga bilder. 

Sen i mitten av november tog jag en tur ut i mina ugglemarker i jakten på vår minsta uggla, sparvugglan. Ut i gryningen och efter ett par timmar, lagom in på förmiddagen hittar jag äntligen min sparvuggla. Denna var väldigt nyfiken och intresserad när jag visslade på och satte sig i drömläge. Alldeles intill vägen i en liten grantopp i perfekt jämnhöjd med vägen och bara 5-8 m ifrån mig. Det kunde inte bli bättre och jag fick mina hittills bästa bilder på den. 

Sen har nog inte någon fågelfotograf och fågelskådare missat att vi har fått besök av vår andra rubinnäktergal någonsin! Och denna gången stannade den till i närområdet, nämligen nere i Vargön. Hoppas gör jag nu att den stannar länge till så jag får fler chanser att åka ner och fota denna vackra fågel. 

Jag kan nog påstå att detta är Sveriges mest fotograferade fågel detta år. Säkert har över 1000 personer varit där och sett den och fotograferat den. 

När jag besökte den så var det rätt mycket folk till en början. Den höll då till i buskage, så det var utmanande fotografering, men den förflyttade sig lite hela tiden och bättre blev det. 

Men efter 1 timme försvann den och alla tappade den. Det tog nästan 1 timme igen innan den åter igen visade sig, på samma område och då var vi inte mer än 10-tal personer kvar. Den upptäcktes i solnedgången badandes i en vattenpöl. Så här lyckades jag att få många bilder som blev betydligt mer unika på denna raritet 🙂 

Text & bild © Andreas Persson

This function has been disabled for Melleruds fotoklubb.