Min Månadsfavorit april 2020

Guldkronan på verket

Hur många bilder som tas på vitsippa i vårt land under våren vågar jag inte ens gissa. Sannolikt är det enormt många. Även jag lockas av den varje vår. Det går inte att komma ifrån och det är av det enkla skälet att den är väldigt vacker. Dels attraheras jag av den sköna vita mängdverkan den har när den breder ut sig under och i vårgrönskande träd och gräs. På många ställen bildar den fullkomliga hav av vit skönhet.

Den är också en utmaning att fotografera. Jag försöker varje år få till något lite annorlunda som skiljer sig från vad jag tidigare lyckats med. När jag går in i riktig närhet av blomman och väljer ut ett exemplar så upptäcker jag att de är som oss. Alla ser olika ut. Färg och form varierar. Vissa miljöer som de står i är väldigt färgrika medan andra är sparsmakat neutrala. Jag söker gärna motiven i närheten av lite vatten. Det kan räcka med en liten vattenpöl men allra helst ska det rinna en liten bäck intill.

Dessutom föredrar jag solsken då det gör att blomman slår ut ordentligt. Solen förstärker också effekter och skapar många gånger överraskande mönster och strukturer i bakgrunden. Ibland fotograferar jag en blomma som står i skugga och med bakgrunden i solsken eller tvärt om. Eller som i det fallet när både blomma och bakgrund badar i sol.

När jag fotograferar mot solen så blir det hur spännande som helst och det uppstår oväntade mönster och former på de mest skiftande sätt. Glitter i det rinnande vattnet bakom blomman ger dekorativa cirklar och växtligheten skapar ett virrvarr av mönster. Svårigheten i det är att få harmoni och lugn så att det bildar en helhet. Bakgrunden är i det här fallet det som avgör och är det som är bilden. Hur konstigt den än låter men så är det åtminstone i min närbildsvärld.

Gräset och barren från en liten gran blandades med glittret i det porlande och rinnande vattnet. Motljuset lyste på och genom blomman och de gula pistillerna fick extra kraft och färg.

Blomman fick en krona av guld som om den var en medlem av kungafamiljen.