Min Månadsfavorit augusti 2017

Grön Blombock

Vägkanterna längs den lilla skogsvägen var fulla av blommor. Solen sken och det var febril aktivitet. De sent blommande prästkragarna var välbesökta av fjärilar, bin, humlor och en mängd olika insekter.

Den som försökt sig på att fotografera fjärilar och insekter vet att det inte är det enklaste. Arbetsställningen är minst sagt låg och många gånger obekväm. Man får heller inte vara rädd för att smutsa ned sig. Ofta blir man också blöt.

Motiven, framförallt fjärilarna är också kvicka små rackare och svåra att fånga.

De vanligaste fjärilarna, nässelfjäril, citronfjäril och påfågelsöga svirrade runt och var lätta att känna igen. Däremot fanns det flera olika skalbaggar som jag inte hade någon aning om vad de hette.

Två gröna, ganska stora skalbaggar drog åt sig mitt öga. De var upptagna av varandra och jag kunde gå nära och det fanns även tid att komponera och finna en vacker lugn bakgrund. Färgerna stämde och blev i harmoni med varandra.

I närbild såg man kropparnas gröna behåring, de stora ögonen och de vackra känselspröten. Många gånger ser de ganska skräckinjagande ut i kraftig förstoring och det är tur att de är så små.

Efteråt googlade jag på skalbaggar och fann att de vackra individerna heter Grön Blombock.

Insekternas värld i närbild är verkligen  fascinerande – och vacker.

© Foto & text Rolf Linder

This function has been disabled for Melleruds fotoklubb.