Min Månadsfavorit augusti 2018

Höstfärger i augusti

Sommarens extremt varma och torra väder förändrade landskapet på ett sätt som vi inte är vana vid. Vår naturligt frodiga grönska förvandlades till en törstande, gråbrun, murrig kuliss som inte kändes naturlig.

Värme- och badälskande människor hade naturligtvis sköna dagar vid sjön men för många var värmen påfrestande. Naturen kippade efter andan. Grundvattnet sjönk stadigt och vattendragen torrlades nästan helt.

Träden försvarade sig med att tappa sina blad och klorofyll. Färgen i landskapet förändrades och vissa platser visade tidigt antydningar till höst. Marken fick färger som vi inte är vana med på sommaren. Brunt, gult och grått. I skogen framträdde andra färger.

På bergsknallarna kring Håverud med sitt tunna jordtäcke torkade blåbärsriset. Ljungen låg torr och helt utslagen och fick en ljus gul färg. Bland de gamla, dekorativa tallarna lyste blåbärsriset som på hösten. Inte med sin vanliga röda eller lila färg utan i rostbrunt. Det var ovanligt och riktigt vackert. På andra ställen dominerade fortfarande det gröna men i olika nyanser och det var också uppblandat med gult.

Det var riktigt spännande att gå runt och leta motiv och i mitt stilla sinne tänkte jag – hur månde inte hösten bliva. Kanske fantastisk.

Nu har regnet kommit de sista veckorna och naturen håller andan och kämpar för att återhämta sig. Den har fått en fylligare klädedräkt igen. Jag hoppas att grundvattnet fylls på ordentligt och att våra sjöar och vattendrag återfår sina naturliga nivåer. Får vi sedan lite klara och kalla dagar i september så får vi kanske njuta av en fotografiskt färggrann höst. Trots allt.

© Foto & text Rolf Linder

This function has been disabled for Melleruds fotoklubb.