Min Månadsfavorit augusti 2020

Inga problem med gravitationen

På sensommaren har den ståtliga lokan nått sin fulla storlek. Längs vägrenar och öppna gläntor i skog och äng ståtar den dekorativa växten. Färgen på de vackra vipporna skiftar från ljust gult till mörkt brunt. Växten påminner om krondill. Om den smakar lika gott vet jag däremot inte.

Den verkar även oemotståndlig för insekter. Det surrar av bin och skalbaggar. Spindlar bygger sina nät under klasar av blommor.

Jag hittade ett parti i en skogsglänta intill en väg. Solen sken och det var full aktivitet bland insekterna. I en krona kilade flera myror runt. Jag märkte efter ett tag att det även fanns bladlus bland stjälkarna och det var säkert därför som myrorna var där.

Jag satte mig på marken och fick ett effektfullt grodperspektiv på motivet. Blomman var som ett utfällt paraply och gav skydd mot solen. En myra kom gående. Först vandrade den runt på blommans ovansida men en myra är aldrig still och den kröp snart ned på undersidan.

Upp och ned kom den obesvärat gående. Till synes utan några som helst problem med gravitationen. Hur bär den sig åt? Tänk om jag själv skulle försöka mig på samma sak. Jag hade garanterat fallit till marken som en sten. Myran är onekligen en fascinerande insekt och oerhört stark i förhållande till sin storlek.

Det blev en bild av insekternas undre värld iklädd linblomsgrönt och olika nyanser av rosa.

© Foto & text Rolf Linder

 

This function has been disabled for Melleruds fotoklubb.