Min Månadsfavorit december 2020

Ett ljus i enformigheten

Dag efter dag, vecka efter vecka ligger lågtrycken över oss som en våt handduk. Väderleksprognosen säger – fortsatt sydvästliga, milda vindar med ihållande regn eller inslag av regnskurar. Dagen ljusnar aldrig riktigt och redan tidigt på eftermiddagen sänker sig dunklet över landskapet.

När så prognosen visar sig från den positiva sidan och spår lite kallare väder en liten period så vaknar hoppet om en liten förändring. På Kroppefjäll är det alltid några grader kallare. Under natten föll lite snö även om den var lite våt. Det var vindstilla och den lilla sjön låg spegelblank.

Snön hade pudrat skogen, vassen och de brunorange grästuvorna vackert vita. Den vita snön gjorde landskapet lite ljusare även om solen inte hade möjlighet att lysa igenom molntäcket. De grå nyanserna var många och dominerande men snön tillförde ytterligare en dimension.

Barrskogens milda men lite tunga grågröna färg blev tack vare snön liksom tredimensionell i sin framtoning. Det blev ett sällsamt djup i landskapet. Förgrunden med den gamla trädstammen, mellanpartiet med grästuvorna och den pudrade skogen i bakgrunden lyfte motivet till något njutbart utöver det vanliga.

Att befinna sig på Kroppefjäll innebär tystnad. Det är långt till störande ljud- och ljusbrus. Stillheten och lugnet är bedövande och lägger sig som ett lock över öronen. Ögonblicket etsar sig fast och ett slags svävande vilsamt själstillstånd infinner sig.

Det är viktigt att leva och njuta i nuet. Underbart är kort men bilden gör att jag kan uppleva stunden igen. Om och om igen.

© Foto & text Rolf Linder

This function has been disabled for Melleruds fotoklubb.