Min Månadsfavorit december 2021

Gnistrande som kristall och lika skört som glas

December månad är tiden där vintern kommer och går hos oss. När nordliga vindar sveper ned över landet så kommer också kylan. Vattnet sköljer över stenarna och isen lägger sig och bygger sig sakta på.

Det är också en mörk tid. Innan snön faller och lägger sig med sitt vita täckte och lyser upp landskapet så blir det aldrig riktigt ljust. Molnen är blysvarta och man upplever som att de ligger som ett lock och på en låg nivå över våra huvuden.

Vinden ligger på mot stranden och de gråsvarta skyarna väller in. Landskapet antar en mörk och dramatisk skepnad. Det är några minusgrader och det biter skönt i kinderna. Jag är ensam och njuter i fulla drag av platsen där jag är.

Det är månadens första lilla köldknäpp och den är lika efterlängtad som alltid. Den ger en förhoppning om en fortsättning. En förhoppning om riktig vinter där Vänern fryser och snön färgar landskapet med sin vita färg.

Förvinterns uppbyggnadsperiod kan vara lång och vandrar oftast fram och tillbaka. Ena dagen vräker snön ned för att några dagar senare försvinna i ett från sydväst insvepande milt lågtryck. Vintern stannar upp för en stund men vandrar snart åter in med nya minusgrader.

Minusgrader som skapar ett nytt genomskinligt täcke av isglasyr över stenarna. Gnistrande som kristall och lika skört som glas.

© Foto & text Rolf Linder

This function has been disabled for Melleruds fotoklubb.