Min Månadsfavorit februari 2020

Det vilda ansiktet som inte är att leka med

Kraftiga vindar och oväder i form av intensivt regnande har varit dominerande under denna vinter. Vattnet har stigit till höga nivåer i alla sjöar och vattendrag. Enligt väderleksprognosen var ett nytt lågtryck på gång. Till en början var allt sig likt då nederbörden kom i form av regn. Framåt eftermiddagen blev det någon grad kallare och regnet övergick i blötsnö. Snöfallet tätnade allteftersom. Vindstyrkan låg säkert kring 20 sekundmeter och snön blåste vågrätt i  luften.

Fotografiskt blev det högintressant och jag packade min utrustning och klädde mig varmt. Jag åkte ut till den bergiga kusten vid Dalaborg. För att inte riskera att halka på de våta bergen försåg jag mig också med broddar.

Vänern visade upp ett av sina många ansikten. Det vilda ansiktet som inte är att leka med. Jag var garanterat ensam förutom några fiskmåsar och trutar som elegant hängde gungande och svajande i vinden. Vågorna mullrade kraftigt och vildsint mot stranden. De slog långt upp på land. Trästockar gungade i vattnet och sköljdes  upp och lade sig på strandkanten. Vinden och blötsnön piskade mot ansiktet. Jag är kanske lite annorlunda men jag njöt i fulla drag av ovädret.

Det gav mig också annorlunda bilder. Snön blåste rakt mot mig och det blev svårt att hålla linsen ren. Jag fick ideligen torka av filtret men effekten när blötsnön fastnade förstärkte också intrycket av oväder. För att få lite rörelse och struktur i vattnet så valde jag en ganska lång tid vilket var lite påfrestande för stabilitet och vibrationer.

Med tiden märkte jag att mina termokläder inte klarade av att stå emot vätan. Jag fick byta till extravantar. Timmarna hade gått fort utan att jag lagt märke till det…….men det är så det är när man är lycklig.

© Foto & text Rolf Linder

This function has been disabled for Melleruds fotoklubb.