Min Månadsfavorit februari 2021

Årstid med färg

Vintern bet sig fast och minusgraderna gjorde att isarna byggdes på. För varje dag växte istäcket, inte minst på skogsbäckarna. Även alla sjöar belades med fina isar som lockade hundratals skridskoåkande och fiskande människor.

Det blev en vinter som uppskattades av de flesta. Jag gjorde flera besök vid olika kända småbäckar och sökte olika motiv och formationer. Rinnande vatten och is är vackert och iögonfallande tillsammans. Vatten är ett levande element som ständigt rör sig. Vatten är mjukt när det rinner men hårt när det fryser.

Det porlade och brusade och ljudet kändes rogivande. När vatten rinner genom en skog så färgas det gult och brunt av markens humuspartiklar. Jag stannade till vid ett parti av bäcken som till stora delar hade frusit igen.

Det hördes när vattnet rann under isen. Det lät lite ihåligt och som om det rann genom en trumma. Nedströms det lilla igenfrusna fallet föll vattnet ut i en solfjäderformad rörelse. Precis under vattenytan låg is och det gulbruna vattnet framträdde mot den ljusa ytan.

Den ihållande kylan hade gjort att vattnet stelnat till en is full av färger. Vitt, silver, grått, gult och brunt i oändliga kombinationer. Isen var ömsom blank och ömsom rugglig i ytan och skiftade i ytterligare nyanser när solen låg på.

Jag njöt av stunden och gladdes åt att bo i ett land med olika årstider och med en natur och temperatur som skapar så många olika spännande skepnader. En årstid med förvånansvärt mycket färg.

© Foto & text Rolf Linder

This function has been disabled for Melleruds fotoklubb.