Min Månadsfavorit januari 2021

Ett färgrikt vinterlandskap i miniatyr

Efter en lång period av lågtryck och milt väder kom sedan äntligen kylan. Från att temperaturen legat konstant på ett flertal plusgrader blev det minusgrader. Inte bara någon enstaka dag och natt utan det blev ett bastant högtryck som konserverade kylan.

Bäckar och sjöar började frysa till. Frosten bildade ett tunt täcke som lyste upp lite grann. När sedan snön äntligen landade blev naturen och hela  tillvaron ljusare. Jag letade motiv runtom i landskapet. Infrusna vattendrag blev populära och jag fick tack vare detta en del vinterbilder. Variation tycker jag är viktigt och jag fann både små och stora landskap.

Sedan dök det upp motiv på betydligt närmare håll. I det här fallet blev det landskap i miniatyr. På min inglasade altan bildades det ett nytt landskap med iskristaller i olika former. De växte fram med tiden alltmer och fantasifulla former uppstod och ingen flinga var någon annan lik. I närbild är de enormt fascinerande och väldigt vackra.

Jag märkte att när solen lyste så fick landskapet en spännande blandning av färger. På ett helt helt annat sätt än när det var molnigt. Det korta skärpedjupet gav en mjuk bakgrund. Den molnfria soldränkta himlen färgade kristallerna i blått. Grannens röda husfasad och gräsmattan, delvis solbelyst och i skugga gav tillsammans en färgrik bakgrund. De kalla blå kristallerna mot det varma röda, gula och gröna blandades till en bild som tilltalade mig starkt.

Bilder går att hitta överallt. Jag fann ett nära motiv som blivit smakfullt målat av naturens ständigt föränderliga färger och ljus.

© Foto & text Rolf Linder

This function has been disabled for Melleruds fotoklubb.