Min Månadsfavorit juli 2018

Sländornas nöjespark

Juli månad har för mig varit en jobbig tid för fotografering. Den höga värmen har slagit ut min inspirationsådra och gjort att jag bara varit ute sporadiskt och väldigt kort tid vid de få tillfällen jag trotsat värmen.

Ett tillfälle var när jag följde med familjen till Halland och hundutställning i Tvååker. Vi hyrde en stuga på landet i några dagar. När de var på utställningen så åkte jag ut med kameran. Starkt solljus gjorde det inte enkelt att hitta bildmässiga motiv värda att fotografera .

Jag sökte upp några vattendrag. Det var mycket lite vatten men det porlade skönt och gav ändå lite svalka. Vid Dagsås kyrka såg jag att det rann en liten bäck på baksidan och jag stannade till. Jag gick ned till vattendraget och det låg ju som naturligt är i en liten sänka där solen låg på och gassade ordentligt. Vinden var obefintlig.

Över bäcken dansade jungfrusländor i sin vackra, nästan självlysande blåa färg. Jag lade mig ned på marken och kröp så nära vattenkanten som det var möjligt. De vackra insekterna svirrade omkring och landade på olika vattenväxter.

Efter ett tag upplevde jag det  som att de hade det väldigt roligt tillsammans. De jagade varann och plötsligt såg jag att några sländor satte sig på löv som kom flytande på vattnet. Det såg ut som att de gjorde det för att de tyckte det var roligt. Nästan som barn som åker Flumeride på Liseberg.

Jag lyckades fånga några av dem på bild när de kom flytande förbi mig. Det var väldigt rolig, men svår fotografering och jag glömde nästan av tiden.

Slutligen gjorde sig dock solen och värmen sig påminda att det blev olidligt att vara kvar. Jag upplevde det som att det var 50 C° där jag låg på marken. Kepsen jag bar och vattenflaskan jag hade med mig hjälpte lite men för att inte riskera solsting blev jag till slut tvungen att avbryta.

© Foto & text Rolf Linder

This function has been disabled for Melleruds fotoklubb.