Min Månadsfavorit juli 2019

Möte med smålommen

Varje sommar lockar smålommen till nya bilder. Det är inte alltid så lätt. Kanske har häckningen inte lyckats. Ibland kan man vara lite sent ute. Miljön kanske har förändrats. Har skogsbruket med sina avverkningar kommit lite för nära och stört? Det är mycket som spelar in.

Möten med smålommen kräver att man är uppe tidigt. Vädret kan vara nyckfullt och ger inte alltid ideala förhållanden. Den här gången var det ganska lyckat. När vi kom dit låg dimman över tjärnen. Väderprognosen talade om klart och soligt väder. Kanske inte riktigt vad vi önskade. Det var förvisso sant men när solen sakta kom över trädtopparna så skapades vackra ljus- och färgscenarion mot dimman.

Den vuxna fågeln simmade avslappnat omkring med sin unge. De låg vackert i lugnvattnet och omgivningen speglade sig i tjärnen. Insekterna avtecknade sig i tusental mot vattenytan. En liten kåre strök dekorativt över vattnet och undertill avtecknade sig trädstammarna och grönskan i olika färgnyanser. Det var härligt tyst. Ibland ropade fåglarna och de hördes lång väg. I fjärran hördes andra smålommar och de kommunicerade kanske medvetet med varandra.

Det blev en härlig morgon med flera bilder. Fåglarna hade full kontroll på besökarna och höll ett konstant säkerhetsavstånd. Avståndet gav mig inte några riktiga närbilder men jag lyckades med hjälp av omgivningen ändå skapa en bild med smålommen i miljö som jag kände blev lyckad och gott förmedlade känslan från en skön morgon vid smålomstjärnen.

© Foto & text Rolf Linder

This function has been disabled for Melleruds fotoklubb.