Min Månadsfavorit juli 2021

Näckrosens tid

Mitt i sommaren i juli är näckrosens tid. Både den gula och vita varianten slår ut och skapar vackra färgklickar på våra sjöar. Den gula näckrosen blir mera som en knopp medan den vita bildar en vacker rosett.

När man går nära så upptäcker man blommans stora dragningskraft på insekter. Den gula har en sällsynt förmåga att samla jungfrusländor. Ofta i stora mängder i samband med parningsleken.

Den vita näckrosen lockar allt möjligt som flugor, skalbaggar och inte minst svävflugor. Jag riktade in mitt objektiv mot en vacker blomma där jag märkte att de gulsvarta svävflugorna hovrade ovanför. Emellanåt landade de och kröp ned i blomman för att en stund senare komma upp och flyga iväg igen.

Efter en stund upptäckte jag hur en spindel kom fram ur skuggan under blomman. Den satt blixtstilla och spanade efter byte. Något störde den och den dök blixtsnabbt ned i vattnet. Det gick på bråkdelen av en sekund. Någon form av vattenspindel måste det alltså vara.

Den var helt uppslukad av det mörka vattnet. Några minuter senare kom den sedan upp igen och placerade sig strategiskt under blomman. Jag lyckades fånga en miljöbild med blomma, en stor kraftig spindel och en svävfluga hängande i luften över den vita läckerheten.

En bild av ett ögonblick i juli – i näckrosens tid.

© Foto & text Rolf Linder

This function has been disabled for Melleruds fotoklubb.