Min Månadsfavorit juni 2018

Rikedom i ängsmarken

Jag låg på mage i den vackra blomsterängen. Vädret var inte idealiskt för blomfotografering då det blåste men det var mulet vilket gav ett mjukt fint ljus. Ängsmarken var full av blommor. Slåttergubbar, smörbollar och olika orkidéer lyste bland en mängd andra blommor.

Ängen där jag var är ett naturreservat utanför Årjäng som heter Tegen. Det ligger mitt ute i skogen och när man tar sig ut hit så undrar man hur det kommer sig att människan slog sig ned här. Vägen är lång genom storskogen. Svaret är naturligtvis att man behövde ny mark för sitt uppehälle och hittade en möjlighet här. Livet var säkert mycket strävsamt och krävde idogt arbete varje dag.

Betesdjur och slåtter år efter år gav en biologisk mångfald som vi i dag till stor del gått miste om. Den här typen av ängsmark är en raritet numer och finns snart inte på andra ställen än i naturreservat. För en naturälskare är detta en tragisk utveckling.

Bin och fjärilar flög energiskt från blomma till blomma. På några ställen växte orkidéerna ganska tätt och jag sökte utsnitt med min långa telezoom. Fyra Jungfru Marie Nycklar stod vackert intill varandra och blev med hjälp av teleobjektivet behagfullt isolerade mot bakgrunden.

I närbild ser man de skiftande färgerna och de vackra mönstren i blommorna. Stjälkarna är styva och upprätta och bladen är vackert fläckiga. Blomman har verkligen gjort sig frestande vacker för att locka insekterna – och även människan.

© Foto & text Rolf Linder

This function has been disabled for Melleruds fotoklubb.