Min Månadsfavorit juni 2019

Högsäsong i sommarhagen

Det nybildade naturreservatet Forsbo i Upperud är verkligen något utöver det vanliga. Mycket arbete har lagts på att röja upp och återskapa gamla betesmarker. Djur har släppts på och landskapet börjar öppna sig. Mycket arbete återstår och det är i sin linda.

Det är ett stycke Dalformation med berggrund av lerskiffer och kvartsit. Här trivs trollsmultron, Sankte Pers Nycklar, brudbröd, sårläka, jätteblåklockor och mycket, mycket annat. Med tiden när naturvårdsarbetet framskridit och djuren fått beta kommer detta område att bli en riktig pärla.

Landskapet är omgärdat av vatten. Spången och Östebosjön är en del av Dalslands kanals sjösystem. Pilgrimsleden går genom området och längst upp lyser Skalåsknattens gråvita hjässa med milsvid utsikt mot Vänern och jordbrukslandskapet i söder.

Benny och jag var där några gånger nu på försommaren och överväldigades och fascinerades då av blomprakten. Längst ut på Mjölkudden lyste brudbrödens vita vippor och de fanns i en sådan mängd att vi aldrig sett maken. Någon vecka tidigare hade samma område lyst blått av violer.

I det gula havet av smörblommor i hagen svirrade fjärilar omkring. En vacker blåvinge flög runt från blomma till blomma och satte sig ogenerat och ganska orädd på ett grässtrå alldeles intill mig. Jag trodde att den skulle flyga iväg som fjärilar brukar göra när man närmar sig men denna njöt förmodligen av sommarsolen och satt kvar.

Jag kröp ned under den och lade fjärilen och det vackra grässtrået mot himlen. I mitt huvud formade sig en idé om hur jag ville att bilden skulle bli. Den skulle vara ljus och full av skirhet mot en helt ren bakgrund.

Den slutliga bilden motsvarade mina förväntningar och är för mig en sinnebild av den leende dalsländska naturen som har en mångfald som i många stycken är unik.

© Foto & text Rolf Linder

 

This function has been disabled for Melleruds fotoklubb.