Min Månadsfavorit juni 2021

Den upp och nedvända världen

Det öppnar sig en fascinerande värld när man lägger sig ned på marken. I den lilla världen bland växter och dess innevånare. Motiv på en låg nivå uppenbarar sig och kan ge bilder med spännande och roligt innehåll.

Jag strävar alltid efter att hålla dessa bilder så enkla som möjligt. Less is more är ju ett bevingat uttryck. Bakgrunden är bilden brukar jag också säga. Den kan som i det här fallet vara helt mjuk och lugn. Färgens ton är försommarnaturens egen.

Ingenting som stör och som tar fokus från det viktiga. Ekorrbärets eleganta form med bladets båge i underkant, blommans placering och flugans position på undersidan känner jag skapar en bild med en intressant spänning trots sin enkelhet. Eller så är det tack vare enkelheten som detta uppstår.

Efter många år med närbilds- och blomfotografering så vill jag gärna ha med en insekt för att det ger ett annat fokus och ytterligare en dimension. Insekter i sig är ju också otroliga varelser. I riktig närbild är de verkligen många gånger skämmande till sitt utseende. Tur att de är så små.

En insekts förmåga att utan några som helst problem hänga och gå upp och ned är ett kapitel för sig. Vilken styrka de besitter. Alla har sina unika egenskaper helt anpassade efter naturens villkor.

Även om våra insekter är små så är de inte så små och intetsägande att de inte märks. Det blev uppenbart för mig vid det här fotograferingstillfället. Platsen var en högvuxen barrskog, skuggig och som alla skogar i princip vindfri.

Trots myggolja, myggnät och täckande kläder med huva och handskar så blev jag fullständigt sönderbiten. Knotten tog sig in på de mest otroliga ställen och pannan, händer och handleder var efteråt fulla av kliande röda bulor, men – ………

…….. vad gör man inte för bilden.

© Foto & text Rolf Linder

This function has been disabled for Melleruds fotoklubb.