Min Månadsfavorit maj 2019

Skogens berusande blå smycke

Skogsviolens vackra blå färg syntes på långt håll när jag strosade runt i Sjöskogen. Under våren har jag fotograferat flera av våra vanligaste blommor. Skogsviolen är en riktig vårprimör och i allra högsta grad iögonfallande och den har lockat mig under lång tid.

Den nästan självlysande blomman är lätt att upptäcka och ibland upplever jag att den finns nästan överallt. Är bara förutsättningarna de rätta så trivs den och den milda blå tonen hos blomman ger en mjuk kontrast till försommargrönskan

Den är ganska vanlig i våra skogar även om den i mängd inte kan mäta sig med blåsippor och vitsippor. Det finns ett 20-tal arter i Sverige och flera är mycket sällsynta. Dock inte skogsviolen. I närbild är den mycket vacker. Den saknar doft i motsats till andra violer.

De två smyckena stod ensamma i en skogsglänta. Bakgrunden lystes upp av solen medan blommorna stod i skugga. Jag lade mig raklång ned på marken och jag fick därigenom långt till bakgrunden som genom detta blev behagligt softad.

Två träd ramade effektfullt in motivet på båda sidor. Solljuset färgade skogen i en berusande limegrön färg i olika nyanser. Även om skogsviolen inte avgav någon doft så doftade ändå hela skogen ljuvlig försommar. Doft och färg i en berusande symbios.

© Foto & text Rolf Linder

 

This function has been disabled for Melleruds fotoklubb.