Min Månadsfavorit maj 2021

Den vackraste tiden mellan hägg och syrén

Våren hade låtit vänta på sig. Det hade varit kallt och regnigt under lång tid och temperaturen hade legat under det normala. Efter ett extremt skyfall under några dagar så kom äntligen solen och värmen. Vattennivåerna i sjöarna blev höga och åar och bäckar var bräddfulla. Det forsade och brusade överallt. Sänkor i landskapet fylldes upp av blänkande vattensamlingar. Till glädje för många fåglar.

Naturen ångade av fukt och himlen fylldes av blått och och glidande gråsvarta moln. Under en period rådde det ideala förhållanden för landskapsfotografering. Kulturlandskapets sådd spirade och körsbärsträden slog snabbt ut i blom. Väderomslaget framkallade en vacker ljusgrön färg. Vårens färg.

Förändringen märktes tydligt från dag till dag. Även fågellivet vaknade till. Fågelsången förändrades och den lät på något sätt gladare och intensivare. Jordbrukslandskapet vid den här tiden är som vackrast. Linjer, former och färger är som starkast och antar en konstnärlig skönhet utöver det vanliga.

Ljuset var tillbaka på riktigt. När solen dalade framåt kvällen var det lätt att bli lyrisk. Det mjuka motljuset formade åkrarnas vackra linjer och fick trädens blomning att framträda med intensitet och skirhet.

Stigande fukt från Örsjöns vattenyta fyllde luften med ett vackert och djupverkande dis. Ett koncentrerat utsnitt och perspektiv gav mig en bild av det dalsländska landskapet när det är som skönast.

Den vackraste tiden på våren. En tid att glädjas och njuta åt. Tiden vi kallar “mellan hägg och syrén”.