Min Månadsfavorit mars 2020

Gubben i stubben

Den gångna vinterns fotograferande har bestått mycket av bilder på vatten och från skogsmiljöer. Ofta rinnande vatten men även större landskap med storm över Vänerns enorma yta. Vatten har varit i fokus av naturliga skäl med tanke på den rikliga nederbörden.

Skogen har en stor dragningskraft på mig. Framförallt trollska miljöer med gammal skog, mossa, omkullfallna träd och ormbunkar som sätter igång fantasin. Rinner det då också en bäck genom ett sådant område med trånga och branta bergssidor så är jag helt förlorad. I den här miljön är det möjligt, om man har ögonen öppna, att med fantasins hjälp finna olika former av väsen, troll och knytt.

I brytningstiden mellan vinter och vår väntar man ofta på det som ska komma med blåsippor, vitsippor och inte minst fåglar. I mina fotografiska strövtåg i dessa tider så söker jag efter detta men konstaterar ofta att det är lite för tidigt. Nästa vecka när det blivit lite varmare så har de nog kommit.

Den här dagen var inte särskilt organiserad utan jag sökte olika motiv. Allt från blåsippor till spännande skogsmiljöer. Jag bestämde mig för att ta en promenad från pausplatsen längs vägen ned till Hallersby kvarn där sjön Ränn rinner ned i Erve. Dalsland har många annorlunda och spännande namn på sjöar, inte sant. Jag upptäckte till min glädje att området ned till kvarnen var skyddat genom naturvårdsavtal. Miljön verkade vara alldeles utomordentlig för hackspettar.

Mina ögon fastnade helt plötslig på en stubbe alldeles intill vägen. Jag skrattade lite för mig själv när jag såg motivet. En gubbe i en stubbe. Kolsvarta ögon med en likaledes svart öppen mun. Han såg lite förvånad ut som om han var överraskad över att jag upptäckt honom.

I efterhand så får jag också lite associationer till att han liknar en högt uppsatt statsman – men det är kanske bara jag som ser det.