Min Månadsfavorit mars 2021

Brytningstid

Vissa år lägger sig isen mera och mäktigare. Detta år frös Vänern rejält till glädje för många. I mars brukar ändå våren knacka på dörren och göra olika mer eller mindre allvarliga försök att ta över. Det är bara en fråga om tid.

Mildväder svepte in och påverkade och isen blev sprödare. Isen ändrade färg och blev mörkare. Den började så smått att släppa invid land och isen blev alltmer riskabel att gå ut på. Den väldiga vattenmassan som ryms i Vänern rör sig ständigt och till slut började isen sakteliga att spricka sönder.

Jag gjorde en tur längs kusten och fick se ett fascinerande skådespel. Sjön gav ifrån sig olika ljud. Det kraschade, knakade, klirrade och bubblade när isflaken bröts upp. De gungade, gled isär för att i nästa ögonblick flyta ihop igen.

Vertikala, horisontala och diagonala sprickor öppnade sig. Ett vackert och dekorativt mönster av issprickor letade sig ut över sjön. Landskapet var klätt i grått, vitt och silver. Väldigt monokromt i sin färg men ändå i mina ögon sparsmakat vackert.

Det var ett ljud- och lågmält ljusskådespel. Jag var helt ensam där jag stod och blickade ut över sjön. Det kändes faktiskt lite förvånande att vara allena inför ett av naturens skeenden som rymmer så mycket.

Det var i allra högsta grad en brytningstid både bokstavligt och bildligt talat i tid och rum.

© Foto & text Rolf Linder

 

 

This function has been disabled for Melleruds fotoklubb.