Min Månadsfavorit november 2018

En månad full av färg

November är en månad som många har svårt för. Den är någonting mitt emellan höst och vinter. De flesta man pratar med har inte så mycket positivt att säga om månaden. Höstens färgglada blad har till stora delar fallit och lämnat kvar kala grenar. Det är avskalat och nyanslöst. Lågtrycken avlöser varandra och de låga molnen gör dagarna extra mörka.

Dystert och trist? Inte alls. Jag kan inte låta bli att tycka om att fotografera i skogsmiljöer den här tiden. Regnet gör allting mustigt och framhäver klorofyllet. Den som öppnar sina ögon och försöker se finner en överraskande jordnära färgskala.

I Kroppefjälls branta sluttningar växer mycket ek. På håll ser man hur det lyser brunt och grönt i den mörka gran- och tallskogen. Till skillnad mot de flesta andra lövträd så har eken sina blad kvar. Det är en vacker brun färg.

På  marken har fortfarande partier av blåbärsris kvar sina blad. Bladen har en uppseendeväckande kraftig limefärg. Det bruna och gröna lyser där det står mellan högresta och mörkgröna tall- och granstammar. Det är vackert tillsammans.

Bilden som jag lyckades få beskriver väl november månads själ tycker jag. Vila, lugn, lågmäldhet, vardagsskönhet och – full av färg.

© Foto & text Rolf Linder

This function has been disabled for Melleruds fotoklubb.