Min Månadsfavorit november 2020

Bakgrund och miljö

Fåglar är ett populärt fotografiskt motiv. Det tas otaliga fina bilder av olika arter. Oftast på vanliga arter men gärna också sällsynta och exotiska. Bara för att det är en sällsynt art innebär detta enligt mig inte att den automatiskt blir bra.

Som ornitolog har man ett särskilt extra stort intresse för fåglar. Personligen ser jag mig inte som ornitolog men med ett mycket stort intresse för fåglar i alla sammanhang. Det här gör förmodligen att vi ser på en fågelbild på olika sätt och med olika perspektiv.

För mig betyder en bra bild på en vanlig fågel mer än en mindre bra bild på en exotisk. Sedan varierar uppfattningen stort om vad som är en tilltalande fågelbild. Måste man vara väldigt nära för att bilden ska räknas som extra bra?

Bakgrund och miljö har stor betydelse i många sammanhang och inte minst fotografiskt tycker jag. Därför tilltalas jag om dessa element är en del av bilden. Min bild som jag valt denna månaden är på en av Sveriges vanligaste fåglar men den är för mig en absolut favorit.

Liten, energisk och färggrann. I det här fallet ligger bakgrunden långt bakom huvudmotivet och har därigenom blivit behagligt diffus och har dessutom fått senhöstens bleka grågröna jordfärg. Den ackompanjeras av de orangefärgade boklöven och blåmesens gula och blåa nyanser.

Fågeln är inte så stor på bilden men tillsammans bildas en tilltalande helhet av en vacker fågel i en av de miljöer som den vistas i och med ett lugn av färger i harmoni. Det som jag gillar lite extra tycker jag också gott kan få vara placerat mitt i centrum även om det inte helt ryms inom vedertagna kompositionsregler.

© Foto & text Rolf Linder

This function has been disabled for Melleruds fotoklubb.