Min Månadsfavorit november 2021

När hösten tappat greppet

Vintern har sakta kommit smygande. Några stormdagar räcker för att bladen ska lämna träden och flyga i väg och lägga sig till vila på marken. Träden har blivit kala och den intensiva höstfärgen har gått över till en dov, mörk och murrig färgskala. Naturen har börjat gå i dvala och väntar på vintern. Solen står lågt och lyser blek.

Några minusgrader på natten har lagt ett tunt genomskinligt lager med is på gölarna intill bäcken och det lilla vattenfallet. Luften är frisk och bäckens porlande är rogivande.

I gölens botten har asplöv och eklöv lagt sig och börjat förmultna och bildat en brun bakgrundsmatta. På ytan och fastfruset i isen har några gråvita dekorativa blad lagt sig. De bryter effektfullt av mot den mörka bakgrunden.

Tänk att en liten detalj i naturen kan bli så vacker. Den ljusa färgen fångar ögat omedelbart. Likaså bladens vackra flikiga form och även bladnervernas rörelseriktningar är osedvanligt dekorativa.

Är det en slump att det blir så här tilltalande? Kanske är det så men ibland infinner sig ett tvivel och en fundering kring naturens förmåga att göra sig vacker och extra lockande. Detta är ju också ett förgängligt stadium som närmar sig sitt slut.

Hösten kanske inte tappar sitt grepp utan i själva verket släpper den sitt grepp för att naturen ska kunna gå in i nästa fas. Fasen med vintervila för att sedan kunna vakna upp och starta på nytt igen när våren kommer.

Precis som den alltid gjort och fortsatt kommer att göra.

© Foto & text Rolf Linder

This function has been disabled for Melleruds fotoklubb.