Min Månadsfavorit oktober 2018

En dröm om hösten

Björkarna stod vackert gråvita. Dagen var så där lugn och tyst som den bara kan vara om hösten. Höstdofterna kittlade näsan. Löven hade till stora delar fallit och lagt sig på marken. Gräset hade börjat vissna och antagit höstfärger. Behagliga jordfärger bredde ut sig mellan stammarna. Det var andäktigt att gå runt bland björkarna och en go´ höstkänsla infann sig.

Björkar är något av det svenskaste som finns. En hage som denna om våren är en spirande skön upplevelse men om hösten är den helt annorlunda och mer mångfacetterad. Den uppvisar helt andra färger och ett lugn och tysthet som ger ro.

Jag funderade på hur jag bäst skulle kunna förmedla den känsla jag hade. På vilket sätt skulle jag ta en bild som gjorde björkdungen rättvisa. Jag gick runt, lite åt höger och åt vänster, satte mig ned, stod på tå och sökte på olika sätt efter en harmonisk placering av träden. En ormbunke hade börjat få sin höstskrud och stod placerad som på beställning mellan två av björkarna.

Till slut valde jag en låg position där ormbunken fick bilda förgrund. Teleperspektiv lyfte fram mångfalden av björkar och skalade bort allt oväsentligt. Med hjälp av en dubbelexponering fick jag sedan fram en drömlik känsla som gott stämde överens med den känsla som jag bar inombords.

Jag kände att det blev som min dröm om hösten.

© Foto & text Rolf Linder

This function has been disabled for Melleruds fotoklubb.