Min Månadsfavorit oktober 2021

Rena Rama Snurren

Massor av vatten. Det bubblade och forsade överallt. Varenda liten bäck frodades och svämmade över. Flera veckor med regn hade fyllt på och mättat marken.

Oktober är den egentliga höstmånaden hos oss med fina mustiga färger. Vattenmagasinen och grundvattennivån hade sjunkit under sommaren men en positiv påfyllnad av vatten hade skett och återställt balansen.

Alla gillar ju inte regn men det är trots allt livsviktigt för oss. Vatten i alla former är också ett spännande fotografiskt motiv. Allt från enskilda droppar till breda flöden och spegelblanka vattenytor.

För mig är vattenmotiven  enastående roliga att fotografera. Följer man en bäck så döljer sig något nytt bakom varje liten krök. Riktig utrustning med stövlar och regnbyxor är också ett måste. Rätt som det är måste man vada ut i vattnet för att få rätt vinkel och perspektiv.

Jag såg ett fräckt motiv nedströms vattenfallet. Bäcken gjorde en skarp vänstersväng och från höger kom ett litet tillflöde. Det uppstod en virvelström i deras möte. I virveln bildades det skum som snurrade på ytan. Det växte både på bredden och höjden till cirka en meter i diameter och trettio centimeter i höjd. Skummet snurrade hela tiden men strömmen höll det kvar på samma plats. Det flyttade sig lite men kom sedan sakta tillbaka.

Motivet var dock svårt att komma intill men efter att ha gått runt ett bra stycke, hasat nedför en slänt och därefter upp igen på en brant liten höjd så kom jag i position för en annorlunda bild. Stående precis i kanten med risk att rasa ned i vattnet så lyckades jag få in det rätta utsnittet. En dryg sekunds exponeringstid fick skummet att snurra så länge att den slutliga bilden såg ut som om en gräddtårta svävade på vattnet.

Det blev en aptitretande bild som gjord för en fikastund i skogen.

© Foto & text Rolf Linder

 

This function has been disabled for Melleruds fotoklubb.