Min Månadsfavorit september 2019

I huvudet på en stubbe

Jag gick en promenad med vår hund i Sjöskogen längs den vanliga vägen som vi brukar gå. Vi går där flera gånger i veckan. Skogen längs vägen är en bruksskog och ser ut som den ofta gör. Ganska mörk. Stökig och risig. Efter röjning lämnas ungträden liggande på marken för att multna ned. Inte särskilt vackert eller vänligt att gå i men en realitet i alla våra skogar.

Alldeles intill vägen fann jag en stubbe översållad med svamp. För några dagar sedan när jag gick där så fanns det ingen svamp så den hade växt väldigt fort. Förutsättningarna för svamp i år har varit gynnsamma då det regnat ganska mycket.

De små svamparna växte tätt, tätt och varierade i färg från beige, gult, brunt och lila. Vid tillfället hade jag ingen kamera med men bestämde mig för att åka tillbaka när hundpromenaden var över.

Redan samma dag åkte jag tillbaka med kameran och valde ett lågt perspektiv så att svampstubben fyllde upp hela förgrunden. Det blev en fascinerande massverkan. Jag har aldrig tidigare sett så många svampar på en och samma stubbe.

Motivet var lite utmanande och inte alldeles enkelt att göra rättvisa. Jag prövade kort och långt skärpedjup och även dubbelexponering. Dubbelexponeringen blev sedan den bild som jag kände förmedlade den rätta känslan. Lite trolsk och annorlunda.

Bara några dagar senare var tavlan totalt förändrad då svampen blivit svart och mjölig och på väg att brytas ned.

© Foto & text Rolf Linder

This function has been disabled for Melleruds fotoklubb.