Min Månadsfavorit september 2020

Sandurlandskap i miniatyr

Nedanför de stora isländska glaciärerna breder enorma grus- och sandslätter ut sig som kallas sandur. Det är sediment som ständigt förs ut med det smältande glaciärvattnet. De meandrande älvarna vindlar och breder ut sig i olika riktningar men med havet som en slutlig destination.

På Island är lavasanden svart men vid Näs Sannar är den gulröd. Jag gick längs badplatsens sandstrand. För den observante finns det otaliga motiv om man låter fantasin styra. Stenar i olika dimensioner ligger utkastade längs den långrunda sandstranden. En del ligger ute i vattnet och en del på land.

Jag såg hur vatten sipprade upp ur marken och sakta rann ut i sjön. I olika vinklar skiftade det rinnande vattnet i olika blå nyanser av järnutfällningar. En nästan självlysande neonblå färg framträdde när jag satte mig ned på huk. Rännilarna blev en dekorativ förgrund mot stenarna och den matchande blå vattenytan. Solen färgade himlen i en svag röd ton under de olycksbådande molnen.

I min fantasivärld befann jag mig och min kamera plötsligt i en helikopter. Det kunde också vara en bild tagen med en modern drönare. Ett litet lokalt miniatyrlandskap men med ett perspektiv som förde mina tankar till de enorma sandurlandskapen på Island.