Min Månadsfavorit september 2021

Höstskogens vackra klädedräkt

Det regnade när jag åkte ut. Väderlekstjänsten hade lovat regn hela veckan framöver. Jag säger lovat då det var ett efterlängtat regn för naturen. För mig som naturfotograf så är vädertypen idealisk när man har för avsikt att fotografera skogsmiljöer.

Färgerna hade kommit succesivt de senaste veckorna. Rönnarna dingnade av orangeröda bär vad det nu kan innebära för vintern. Kanske blir den kall som den gamla bondepraktikan säger.

Kroppefjäll erbjuder mycket när det gäller olika skogsmiljöer. Det är mycket variation även om skogsbruket kan vara omfattande på sina håll. Ett flertal naturreservat skyddar intressanta och spännande miljöer med gammal skog även om det för mig kunde finnas betydligt mer i både antal och storlek.

Regnet gjorde att färgerna framträdde med kraft. Det blev mustigt och dovt. Ormbunkarna lyste överallt i skogen i pastellartade nyanser i gult, orange, brunt och allt där i mellan. Skogens komplementgröna färg låg som en bakgrundskuliss överallt.

Jag fann en grupp ormbunkar med några träd bakom. Kompositionsmässigt stämde allting. Färgerna var mättade. Ormbunkarna bildade ett vackert mönster i färg och form med sina vackra sirliga blad. Blicken gled liksom in mot skogen och de mörka träden som stod i  givakt i bakgrunden.

En dubbelexponering med en lätt softning gav bilden den känsla jag ville ha och förmedlade vad jag ville få med mig från höstskogen. En bild som jag också kände speglade mitt positiva förhållande till skogen. I det höstmörka finns det en vänlig ljushet i färgernas lyskraft. Vänligheten förstärktes av ljudet från den porlande bäcken som hördes i bakgrunden.

© Foto & text Rolf Linder

 

This function has been disabled for Melleruds fotoklubb.