Nya hemsidan publicerad

Efter ett antal kvällar och helgers arbete är nu den nya hemsidan klar. Detta är den tredje versionen sedan klubben redan 2001 publicerade den första. Den skapades på den tiden lokalt i webbmasterns dator och skrevs bl.a. direkt med HTML-kod för att skapa stycken, tabeller, listor m.m. Sedan laddades sidorna upp till den server varifrån den presenterades.

2010 var det dags för version 2 som då skapades i ett CMS-system som heter Joomla. Detta system innebar att hela hemsidan byggdes upp direkt på den server därifrån den presenterades och konstruktionen var på ett helt annat sätt än tidigare. Bland annat kunde man direkt se varje ändring allt eftersom nya sidor och artiklar skapades. Det gav oss också möjligheten att hugade klubbmedlemmar kunde vara med att bygga vidare på sidan genom att skapa egna artiklar. En möjlighet som flera av medlemmarna har utnyttjat.
Allt eftersom tiden gått har det kommit nya versioner och säkerhetsuppdateringar och nu har sedan en tid supporten upphört för den version vi hade. Vi har dessutom blivit “hackade” vid ett tillfälle, något som gav mig en del huvudbry innan problemen kunde lösas.

Lagom till starten av 2014 tänkte jag det kunde vara dags för en ny modern version.  Den nya sidan är skapad på ett liknande sätt som den förra men i ett annat CMS-system som heter WordPress. Det är ett system jag känner till bättre och tycker är enklare att jobba med. Det finns för närvarande cirka 74 miljoner hemsidor som är gjorda i detta system och jag vet att det uppdateras regelbundet för bästa funktion och säkerhet. Lite statistik finns här.
Jag har flyttat med alla artiklar från den gamla fotobloggen men inte gamla och inaktuella artiklar. Möjligheten att vara med att skapa blogginlägg m.m. finns fortfarande kvar och kommer nu förhoppningsvis vara mycket enklare för alla intresserade. Alla blogginlägg har nu också möjligheten att bli kommenterade. Alla medlemmars personliga sidor text och bilder är inte klara ännu men kommer att bli efterhand jag får in nya bilder.  Jag kommer att göra en utförligare presentation av hemsidan vid något av vårens klubbmöten och då även informera hur intresserade medlemmar kan skapa nya inlägg.

2 thoughts on “Nya hemsidan publicerad

1. Björn

Hej & God Fortsättning! Fin sida med fina bilder! Vi är några stycken i regionen/området som håller på med Astrofoto. Några bilder finns på http://www.astrodalsland.forum24.se/astrodalsland-forum-1.html Jag hoppas denna länk kom in riktigt för det gick inte att klistra in. Funkar den inte så hittas forumet (astrofoto-delen) i länk på hemsidan http://www.astrodalsland.n.nu i högerspalten högst upp ovan Google-rutan.

Kanske kan vi i framtiden köra något gemensamt om intresse finns. Kontaktdetaljer finns på vår hemsida.

Hälsn. Björn