Resultat årets bild 2019

Årets bild 2019 är nu avgjord och juryn har varit Skara Fotoklubb. Så här låter deras utlåtande:

Hej Dalslänningar, och tack för uppdraget att bedöma er tävling.
Så här har det gått till. Era bilder visades på ett av våra veckomöten för 12 närvarande medlemmar. Bilderna kommenterades, diskuterades och placerades fram och tillbaka, därefter gavs två av våra medlemmar uppdraget att sammanställa och bearbeta vad som kom fram på mötet till en slutgiltig lista där de i våra ögon ”bästa”  tio bilderna återfinns i en ordning från  ett till tio och med övriga bilderna alla på plats nr 11.

Plats 1 Roland Johansson, ”Skutt”
Skutt slog nock direkt där han sitter i sin sköna gröna miljö med en cigg i munnen. Han vänder sig om och kollar på oss och undrar vad vi är för några. En supercharmig bild, ett gott fotografiskt arbete på alla plan, formatet, placeringen, korta skärpan, vitklövern i förgrunden. Vi tycker att allt stämmer och den underliggande humortonen är pricken över i:et.

Plats 2 Roland Johansson, ”Ödehus”
Vi gillar panoramakompositionen med de tre gamla stängselstolparna till hö som balansvikt. Vi njuter av den milda färgskalan med rosa nyanser i husets långsida och skorsten. Förgängelsen och de frostiga träden skapar en respektfull stämning.

Plats 3 Daniel Lahn, ”Under ytan”
Vi blir lite förvirrade av bildtiteln, ligger båten under ytan? Vi är fascinerade av färgernas balans, det blå och det orangea mot den antikfärgade bakgrunden . Även kompositionen med förgrund båt, stilla vatten  och bakgrund i balans och väl inplacerat i bildrummet.

Plats 4 Rolf Linder ”Gaphalsen”
En smått chockerande bild som får oss att stirra långt in i fågelns innandöme och passera alla integritetens gränser. Ser man rent fotografiskt på bilden  kan man fascineras av näbbens geometri, centralperspektivet och det viktiga lilla ögat som försöker balansera med/mot gapet.

Plats 5  Nils-Gunnar Olsson, ”Sparvuggla”
I molnbeslöjat solljus sitter fågeln i gyllene snittet och ser oss i ögonen med skarp blick. Ugglan är tydligt avbildad och frilagd från korsande  grenar med hjälp av kort skärpedjup.

Plats 6 Roland Johansson, ” Tupp”
En fulländad bild, tjäderspel i genuin miljö, ingenting stör, vi associerar till idealiserade naturskildringar, bokillustrationer. Med pudersnön  framför tjäderns fötter tillsammans med allt det andra passeras Bruno Liljefors med hästlängder av denna naturskildring. Frågan dyker upp en  bild kan vara för bra för perfekt?

Plats 7  ”Höstdröm”
Fotografen har med sin softning skapat en drömsk stämning i bilden. En koncentrerad, ren och avskalad komposition, där ormbunken har en viktig funktion i förgrunden som kontrast och djupskapare till den drömmande bakgrunden.

Plats 8  Rolf Linder, ”Låt hjärtat vara med”
Hjärtat som symboliserar kärlek för oss människor är en poäng i bilden av två insekters komplicerade erotik. Den skarptecknade bilden rymmer också ett skirt ljus och en mild färgskala.

Plats 9  Nils-Gunnar Olsson, ”Strömstare”
En fin fågelstudie i rätt miljö. Här finns harmoni mellan stillhet och rörelse, fågeln sitter stilla på en stadig sten omgiven av forsande vatten.

Plats 10 Andreas Persson, ”Kvällsmat”
Bilden är för oss ett stort utropstecken, en mycket slagkraftig ögonblicksbild, med kvällsfångsten i bildens centrum. Efter en stund känns bilden kanske lite för mycket. Abborrens knallröda fena och de intensivt orangea solspeglingarna. Vi vill dämpa färgmättnaden en del.